SP
Home | STAN | U.sud/DORH | NAKNADA | ZNS | Ludilo | IX.13./Crkva | Dom | Pravednost | Dug | Dobrota | OBZOP | 999g/pojmovi | Predsjedniku RH | ZASTARA | XI 09 | II 10 | Pisma IX 09 | Ugovor | Becic(Sabor) | Long lease etc. | Cl.48.ZNS | Possessions/ECHR | Stecena prava | Socijalna pravda | Aneks G / R.1096 | VIII 08 | VII 08 | UN1 | UN2
XI 09

PREDSJEDNICA  VLADE  JADRANKA  KOSOR  PODRŽAVA 

NOSITELJE  STANARSKOG  PRAVA

Iz fonograma Hrvatskog sabora 19. studenog 2009.:

      Luka Bebić: Pitanje će postaviti gospodin zastupnik Damir Kajin. Izvolite.

      Damir Kajin: (......) Pitanje želim postavit premijerki gospođi Kosor. Pitanje se tiče 'zaštićenih najmoprimaca!'. (......) Da li ste i danas na onim pozicijama, na kojima ste bili 29. I. 2003., kada ste doslovno govorili (citiram):  "(.....) Sabor se mora truditi donositi zakone u koje neće biti ugrađeni bilo kakvi oblici diskriminacije. Ustav štiti pravo vlasništva, međutim isto tako je jasno da Ustav štiti dom, i da je obitelj pod posebnom zaštitom države. (......)  I ja plediram za ono o čemu je govorila kolegica Matulović Dropulić, da se napravi jedna dobra analiza, da se omogući stanarima otkup ovog stana u kojem stanuju i naravno vlasnicima provede pravedna naknada. To bi bilo u skladu sa dokumentima Vijeća Europe (......)". 

      Luka Bebić: Hvala. Odgovor, gospođa predsjednica Vlade Jadranka Kosor.  Izvolite.

      Jadranka Kosor:  "(,,,,,,)  Budući da ste citirali ono što sam govorila, kao što ste i sami rekli, 2003. kao zastupnica u Hrvatskom saboru, mogu vam reći da potpisujem dakako svaku svoju riječ, jer ono što sam rekla tada mislim i danas (......) Ono što vas želim uvjeriti jest da ćemo raditi i dalje u okviru Ustava Republike Hrvatske i svih postojećih propisa (......)".

      Damir Kajin: "(......) Omogućimo tim ljudima da dođu do tih stanova na način na koji je do tih stanova došlo 400.000 građana Republike Hrvatske (......)".

 

  19.11.09. 09:57 (03:35:19)

 

IZJAVA  PROF.  DR. SC.  HEBRANGA

RTL televizija  -  Emisija Predsjednički trg od 12. prosinca 2009

http://www.rtl.hr/video-hebrang-i-vidosevic-na-spici-clanak-14048

      Na postavljeno pitanje prof. dr. sc. Andrija Hebrang je odgovorio:

      "Pitanje zaštićenih najmoprimaca je jedno od neriješenih pitanja. S jedne strane imamo vlasnike stanova, koji imaju pravo na svoju odštetu, a s druge strane stanare, koji su dobili to stanarsko pravo na neodređeno vrijeme.  Ja mislim da država treba obeštetiti vlasnike, a stanare ostaviti u stanovima u kojim se nalaze". 

      Na primjedbu da on može nešto napraviti ako i ne bude predsjednik, rekao je: "Mogu, kao saborski zastupnik".

--------------------------------------- 

      (Vidi i druge izjave političara - "klikni" ovdje!)

PISMA  NOVINAMA  I  HRT-u

----- Original Message -----

From: Branko Soric

To: redakcija@jutarnji.hr ; jutarnji_list@eph.hr ; jutarnji_kontakt@eph.hr ; redakcija@novilist.hr ; gl.urednik@vecernji.net ; glavniurednik@slobodnadalmacija.hr ; vjesnik@vjesnik.hr ; hina@hina.hr ; uprava@hina.hr ; nl-redakcija@novi-list.htnet.hr ; globus@eph.hr ; (.........)

Cc: ured@predsjednik.hr ; delegation-croatia@ec.europa.eu ; klubids@sabor.hr ; klubhns@sabor.hr ; klubsdp@sabor.hr ; sdp@sdp.hr ; ids-porec@pu.htnet.hr ; ids-ddi@pu.t-com.hr ; rijeka@ids-ddi.com ; hho@hho.hr ; strankahsu@hsu.hr ; hdz@zg.htnet.hr ; goljp@zamir.net ; tajnistvo@matica-sindikata.hr ;; predsjednik@vlada.hr ; predsjednik@sabor.hr ; hdz@hdz.hr ; (............)

Sent: Monday, November 23, 2009 9:53 AM

Subject: Pismo novinama 23 XI 09

                                             23. XI. 2009.

      U pismu čitateljice Doris Knego  (Jutarnji list, 20. studenog 2009.)  izražavaju se neopravdane i protupravne želje nominalnih vlasnika tzv. neuseljivih i drugih stanova. Zanimljivo je, da je to njihovo pismo objavljeno odmah slijedećeg dana nakon što je Jadranka Kosor u Saboru ponovno podržala pravo otkupa stanova za nas nositelje stanarskog prava u tim stanovima (vidi gore: fonogram Sabora 19. XI. 2009.), dok se ne objavljuju naša pisma, koja mjesecima i godinama šaljemo novinama! Moramo se zapitati, pod čijim su utjecajem vlasnici i uredništva mnogih novina!

      Nominalni "vlasnici" pozivaju se na odluke Europskog suda za ljudska prava, koje su neispravne i bez pravnog učinka, jer su posljedica sukoba interesa ("klikni" tu!), te su suprotne poslovniku suda, itd., a osim toga nisu utemeljene na istinitim činjenicama, nego (između ostaloga) na potpuno neistinitoj polaznoj pretpostavci da je stanarsko pravo isto što i "zaštićeni najam".  Naime, taj Sud je stanarsko pravo nazvao "specially protected tenancy" (umjesto "occupancy/tenancy right" ili sl.), te je odatle pogrešno zaključio  (isto kao i Ustavni sud RH)  da se Zakonom o najmu stanova nije ništa bitno promijenilo, jar da smo mi, kao tobožnji "najmoprimci", i dalje "zaštićeni"(!!!), itd.

      Istina je sasvim suprotna:  Stanarsko pravo nije najam, nego je trajno (vječno, nasljedivo) imovinsko pravo, a kad bi se to pravo usporedilo s najmom, to bi onda mogao biti samo najam na ekstremno dugi rok - na pr. na tisuću godina, kakav postoji u zapadnim zemljama (ili na deset tisuća godina, ili još dulje)  - uz obvezu plaćanja vrlo male stanarine.  Jasno, vrijednost takvog prava praktički je jednaka vrijednosti potpunog vlasništva nad stanom. Ukidanje tog našeg prava ništavno je po Aneksu G međunarodnog ugovora o pitanjima sukcesije, tako da smo mi i danas nositelji stanarskog prava.

      Osim toga, neovisno o Aneksu G, uopće ne postoji nikakav razlog ni opravdanje za ukidanje našeg stanarskog prava, jer čak i u onim slučajevima, u kojima bi stanarsko pravo bilo suprotno Ustavu RH, taj Ustav se ne može primijeniti, jer se radi o pravnom odnosu koji je nastao davno prije 1990. godine. (Vidi Odluku Ustavnog suda RH broj: U-I-673/1996, NN br. 39 / 1999., prema kojoj se Ustav RH primjenjuje samo na pravne odnose koji su nastali nakon njegovog donošenja i stupanja na snagu t.j nakon 22. prosinca 1990.). Dakle, naše stanarsko pravo postoji i dalje, zauvijek, a nominalni vlasnici naših stanova mogu tražiti i dobiti samo naknadu od države.

      Sabor treba ispraviti pogrešku zakonodavaca i sudova ukidanjem protupravne odredbe Zakona o najmu stanova o "prestanku" našeg stanarskog prava.  Prvi korak u tom smjeru treba biti zauzimanje odlučnog stajališta u pogledu pogrešnih odluka Ustavnog i Europskog suda, na isti način kao što su to učinili čelnici političkih stranaka (HSU, SDP. HNS)  kad se nisu složili sa nedavnom odlukom Ustavnog suda o "kriznom porezu" (vidi na Internetu:  http://videoteka.novatv.hr/multimedia/dnevnik-343.html   -  Dnevnik Nove TV  17. XI. 2009.):  

      Zoran Milanović (SDP):  "I dalje smatram da je taj zakon neustavan, i preostaje nam da to ukinemo kad dobijemo povjerenje građana. SDP će to ukinuti. To je naprosto i prije svega jedna loša i nepravedna politička odluka".

      Radimir Čačić (HNS):  "Nažalost tu je ponovno Ustavni sud pao na testu i po mom dubokom uvjerenju ovdje je nažalost politika ponovno imala svoje prste".

      Silvano Hrelja (HSU):  "To sve jako liči na politički diktat i puno se toga podudara. Ovo pojašnjenje odluke je takvo kao da su ga pisali budući potpredsjednici Vlade g. Šuker i g. Milinović zajedno".

---------------------------------

      dr. med. Branko Sorić   i  drugi nositelji

      vječnog i neumanjivog stanarskog prava

-----------------------------------
Vlaška 84 ,  10000 Zagreb

E-mail: 
branko.soric@zg.t-com.hr
Web: 
http://soric-b.tripod.com/sp/
http://soric-b.tripod.com/dokumenti/
......itd.
-----------------------------------

POVODOM  TV-EMISIJE  "HRVATSKA  UŽIVO"  25. XI. 2009.

----- Original Message -----

From: Branko Soric

To: hrvatska_uzivo@hrt.hr

Cc: (.....................).

Sent: Wednesday, November 25, 2009 3:48 PM

Subject: Stanarsko pravo je zauvijek nase.

                                             25. XI. 2009.

      Nominalni "vlasnici" pozivaju se na odluke Europskog suda za ljudska prava, koje su utemeljene na potpuno neistinitoj polaznoj pretpostavci da je stanarsko pravo isto što i "zaštićeni najam".  Naime, taj Sud je stanarsko pravo nazvao "specially protected tenancy" (umjesto "occupancy/tenancy right" ili sl.), te je odatle pogrešno zaključio  (isto kao i Ustavni sud RH)  da se Zakonom o najmu stanova nije ništa bitno promijenilo, jar da smo mi, kao tobožnji "najmoprimci", i dalje "zaštićeni"(!!!), itd.

      Istina je sasvim suprotna:  Stanarsko pravo nije najam, nego je trajno (vječno, nasljedivo) imovinsko pravo, a kad bi se to pravo usporedilo s najmom, to bi onda mogao biti samo najam na ekstremno dugi rok - na pr. na tisuću godina, kakav postoji u zapadnim zemljama (ili na deset tisuća godina, ili još dulje)  - uz obvezu plaćanja vrlo male stanarine.  Jasno, vrijednost takvog prava praktički je jednaka vrijednosti potpunog vlasništva nad stanom. Ukidanje tog našeg prava ništavno je po Aneksu G međunarodnog ugovora o pitanjima sukcesije, tako da smo mi i danas nositelji stanarskog prava.

      Osim toga, neovisno o Aneksu G, uopće ne postoji nikakav razlog ni opravdanje za ukidanje našeg stanarskog prava, jer čak i u onim slučajevima, u kojima bi stanarsko pravo bilo suprotno Ustavu RH, taj Ustav se ne može primijeniti, jer se radi o pravnom odnosu koji je nastao davno prije 1990. godine. (Vidi Odluku Ustavnog suda RH broj: U-I-673/1996, NN br. 39 / 1999., prema kojoj se Ustav RH primjenjuje samo na pravne odnose koji su nastali nakon njegovog donošenja i stupanja na snagu t.j nakon 22. prosinca 1990.  Dakle, jasno je, da je pogrešno kasnije pozivanje na Ustav RH u odnosu na naša stanarska prava, u rješenju Ustavnog suda iz 2005. god.!). Prema tome, naše stanarsko pravo postoji i dalje, zauvijek, a nominalni vlasnici naših stanova mogu tražiti i dobiti samo  NAKNADU od države.

---------------------------------

      Iz fonograma Hrvatskog sabora 19. studenog 2009. (.........) (Vidi gore!).

      -----------------------------------

      Sabor treba ispraviti pogrešku zakonodavaca i sudova ukidanjem protupravne odredbe Zakona o najmu stanova o "prestanku" našeg stanarskog prava.  Prvi korak u tom smjeru treba biti zauzimanje odlučnog stajališta u pogledu pogrešnih odluka Ustavnog i Europskog suda.

---------------------------------
      Pozdravljaju Vas nositelji vječnog i neumanjivog stanarskog prava

                         (Vidi dolje: P.S. *).

 -------------------------------- 

----- Original Message -----

From: Branko Soric

To: hrvatska_uzivo@hrt.hr

Cc: (...........................)

Sent: Wednesday, November 25, 2009 5:00 PM

Subject: Stanarsko pravo je vjecno i neumanjivo

 

Stanarsko pravo je vječno i neumanjivo, a Vaša emisija je jedino pomogla obmanjivanju javnosti od strane Ministarstva i nominalnih tzv. "vlasnika".

(Pročitajte također naš prethodni e-mail!)

 -------------------------------------------- 

Pozdrav,

      B. Sorić  i  drugi nositelji stanarskog prava

---------------------------------------

*   P.S.   Iz gore navedenoga je jasno, da stečena prava u okviru stanarskog prava (kao što su vječno, nasljedivo, isključivo pravo posjeda, uporabe, itd., uz zanemarivo malu stanarinu) nikada ne smiju biti umanjena, ali osim toga nositelji tog stanarskog prava u tzv. privatnim neuseljivim i drugim stanovima moraju dobiti i pravo jeftinog otkupa svog stana (u kojem su imali i imaju stanarsko pravo) za oko desetinu cijene iz 1991.-96. god., uz otplatu na tridesetak godina, na isti način kao što su otkupljeni društveni i nacionalizirani stanovi. To moraju dobiti radi socijalne pravde, budući da su čak i neki obični  NAJMOPRIMCI  (bez stanarskog prava) dobili pravo otkupa unajmljenih PRIVATNIH stanova po članku 48. Zakona o najmu stanova, 1996. godine, a to je odobrio i Ustavni sud kao izraz načela socijalne pravde (Odluka i rješenje broj U-I-762/1996, U-I-763/1996 i dr., NN br. 48/1998).

--------------------------------------- 

PISMO  VEČERNJEM  LISTU,  DORH-u,  USKOK-u
----- Original Message -----
Sent: Thursday, February 04, 2010 9:49 AM
Subject: Fw: Ispravak objavljene neistine
          
DORH-u,  USKOK-u
http://soric-b.tripod.com/dokumenti/  ...itd.
      Fw:

    4. II. 2010.

Večernjem listu

      U Večernjem listu od 2. II. 2010.  osoba  I. J. spominje moje prezime, ali je zaboravila svoje, a ne zna ni što piše.  Stanarsko pravo bi bilo ukinuto, kad ne bi postojao Aneks G međunarodnog ugovora o pitanjima sukcesije, koji je jači od zakona. Taj Aneks G  ne bi (navodno) bio mjerodavan za neka stanarska prava, kad bi se na njih mogao primijeniti Ustav RH, ali on se ne može primijeniti po odluci Ustavnog suda RH broj U-I-673/1996 iz 1999. godine.

      Moje stanarsko pravo postoji u skladu sa Ustavom RH, koji jamči vlasništvo, a time i pravo privatnog vlasnika da svojom voljom (ako želi) raspolaže svojim vlasničkim pravima kao zakonski davatelj tih prava.

      Usput napominjem, da je Europski sud za ljudska prava u svojoj odluci pogrešno citirao ono što sam ja naveo, ali ta odluka nije mjerodavna za moje stanarsko pravo, i ne mijenja ništa na stvari, nego se radi o izmišljanju i pronošenju neistine, t.j. o varanju i klevetanju od strane tog Suda. Deset godina tražim i čekam da se to ispravi i da se dovrši istraga, pa uskoro mora postati jasno jesu li ti suci još uvijek nedodirljivi, ili zaista više nema nedodirljivih.

      Dr. med. Branko Sorić, Zagreb

---------------------------------
Web: http://soric-b.tripod.com/dokumenti/
-------------------------------------------
       Naknadna napomena:  Ja tražim samo to, da Europski sud ispravi
svoje neistine, a nije moja briga tko je kriv i treba li netko biti kažnjen.
-------------------------------------------