SP
Home | STAN | U.sud/DORH | NAKNADA | ZNS | Ludilo | IX.13./Crkva | Dom | Pravednost | Dug | Dobrota | OBZOP | 999g/pojmovi | Predsjedniku RH | ZASTARA | XI 09 | II 10 | Pisma IX 09 | Ugovor | Becic(Sabor) | Long lease etc. | Cl.48.ZNS | Possessions/ECHR | Stecena prava | Socijalna pravda | Aneks G / R.1096 | VIII 08 | VII 08 | UN1 | UN2

IX.13./Crkva

----- Original Message -----
......i mnogim drugima
Sent: Saturday, September 28, 2013 3:05 PM
Subject: ISPRAVITE STRAHOVITU POGRESKU !
                                             28. IX. 2013.
Hrvatskom saboru,
Predsjedniku Republike Hrvatske,
Ustavnom sudu RH,
Biskupima, 
novinama,  i drugima
(U slučaju objavljivanja  molim obavijest
e-mailom, jer ne mogu kupovati sve novine.)
 
JE  LI  CRKVA  BOLJA  OD  DOMAĆIH  I  DRUGIH
(LOŠIH, NEHUMANIH...)  POLITIČKIH  STRANAKA?

      1.
      Po Aneksu G međunarodnog ugovora o pitanjima sukcesije moraju se poštivati ugovori i stečena prava, te je ništavna odredba Zakona o najmu stanova (ZNS) o "prestanku" stečenih stanarskih prava.  Ta prava nisu "prestala" niti su umanjena Ustavom RH (1990.)!  Vlast (sudovi i dr.) pogrešno se pridržavaju te protupravne i ništavne zakonske odredbe, a ne pridržavaju se viših propisa t.j. Ustava RH, Aneksa G, i dr., pa je (izgleda) potrebno, da još i Ustavni sud utvrdi ništavnost spomenute odredbe ZNS-a.  Izvršeno je teško protupravno djelo (laički rečeno: pljačka) suprotno najvišim propisima!!! 
      To je dužno istražiti Državno odvjetništvo RH!  
      TO  SE  MORALO  ISPRAVITI  JOŠ  PRIJE  PETNAESTAK  GODINA!!!
-
      Prema tome, svi protupravno diskriminirani nositelji stanarskog prava zauvijek zadržavaju svoje stanarsko pravo, pa tako i ja i moja obitelj (sljednici) zauvijek zadržavamo naše stanarsko pravo na stanu u kojem stanujemo (u Vlaškoj 84/I. kat desno, Zagreb), te trebamo plaćati državi stanarinu, isto kao što smo plaćali za vrijeme SFRJ, a ne trebamo plaćati tzv. "zaštićenu najamninu".  (Stanarina za naš stan u Zagrebu, Vlaška 84, bila je u SFRJ manja od pet posto od prosječne neto plaće u Zagrebu, te mora i ubuduće ostati takva). 
      Država (RH) mora izvornim privatnim vlasnicima stanova dati  TRŽIŠNU  NAKNADU, te mora uvijek štititi naše stanarsko pravo, ali to nije dovoljno, nego ja i moja obitelj (supruga Marija i naš sin Neven), kao i ostale obitelji nositelja stanarskog prava, moramo dobiti jednako pravo otkupa istog stana u kojemu stanujemo, kao što su dobili stanari u društvenim i nacionaliziranim stanovima (t.j. za oko desetinu cijene iz 1991.-1996. god. uz rok otplate na 32 godine), tim više što su čak i neki obični najmoprimci (bez stanarskog prava!) dobili jednako pravo otkupa unajmljenih PRIVATNIH stanova, protiv volje privatnih vlasnika, radi socijalne pravde, uz odobrenje Ustavnog suda RH (po članku 48. ZNS, 1996. god.).
      Poštivanje naših stanarskih prava  DRŽAVU  NIŠTA  NE  KOŠTA!  Naša prava nemaju nikakve veze s naknadom koju država treba dati izvornim vlasnicima stanova za prava koja su oni izgubili za vrijeme SFRJ!  Naša prava ne ovise o toj naknadi!
      Tu naknadu izvornim vlasnicima duguje država,  t.j.  SVI  porezni obveznici, a ne samo mi nositelji stanarskog prava (u tzv. privatnim neuseljivim i drugim stanovima)!!!
      SVAKA obitelj u Hrvatskoj dužna je dati državi  U  PROSJEKU  oko 1000 kuna (ili eventualno par tisuća kuna), što će biti dovoljno da država kupi po tržišnoj cijeni sve gore spomenute stanove, koje ćemo zatim otkupiti mi -nositelji stanarskog prava.
      Drugim riječima, te obitelji moraju platiti svoj DUG, moraju vratiti korist koja je ostvarena protupravno i nepravedno na  NAŠ  račun, na NAŠU štetu!!! 
   (VIDI  na  Internetu:

      2.
     Još prije desetak i više godina neki su se čudili tome, da Crkva nije reagirala na gore opisanu nepravdu i kršenje propisa od strane vlasti (t.j. na pljačku stanarskih prava). U to vrijeme vjerovali smo, da su svećenici i časne sestre najbolji i najnesebičniji ljudi. Ali, čuđenje je postalo još veće 2010. godine (-razlog vidi dolje*)!  Kako je moguće da časne sestre otimaju imovinu i dom nositeljice stanarskog prava? Jesu li možda ipak časne sestre od nekoga dovedene u tešku zabludu?
      Kršćani-vjernici vjeruju (t.j. sigurni su) da je Isus pravi Bog (i pravi čovjek). Crkva daje tumačenja Svetog pisma, ali ako je Isus (t.j. Bog) nešto rekao SASVIM  JASNO, onda se u tome nema što tumačiti.  Isus je rekao bogatašu: "sve što imaš prodaj i razdaj siromasima" (Lk 18, 22), i: "lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje". Time je potpuno jasno rečeno da nije dobro  biti bogat, odnosno nije dobro zadržati svoje bogatstvo za sebe. Pravi vjernici  ne mogu sumnjati  u to što Bog sasvim jasno kaže.
      Papa Franjo je rekao: "Come vorrei una Chiesa povera" ("Kako bih želio siromašnu Crkvu"), što potpuno odgovara onome što je Isus jasno i nedvosmisleno rekao o bogatstvu i bogatašima. 
      Međutim, na Internetu nisam primijetio da je Papina misao i želja izazvala neko veliko oduševljenje naših biskupa.  Kardinal Bozanić je rekao**,  da smo "svi mi siromašni", da je kontekst siromaštva puno širi nego što mislimo, da Crkva mora konkretno činiti ono što propovijeda i da "Karitas zapravo govori o vjerodostojnosti Crkve".  No, iz toga se  ne vidi, želi li Crkva u Hrvatskoj postati siromašnijom, ili bi radije izbjegla to svoje osiromašenje.  Caritas prikuplja novce od drugih i tim novcem pomaže siromašnima. Daje li Crkva putem Caritasa i dio svoje vlastite imovine siromašnima? Postaje li ona time dovoljno siromašna?
      Zašto je potrebna siromašna Crkva? Zato što bi Crkva, odnosno biskupi, svećenici, morali biti mnogo bolji od ostalih ljudi, a trebali bi i svima dokazati da su iskreni vjernici. - Nekim ljudima pada na pamet jedno novo, ranije nezamislivo pitanje: Vjeruju li neki od biskupa, svećenika, i časnih sestara, zaista u Isusa - t.j. u Boga - ili samo misle da vjeruju?
      Isus je također potpuno jasno i nedvosmisleno rekao ovo:  "Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj" (Lk 6, 29-30). Dakle, vjernici ne smiju tražiti povrat imovine odnosno imovinskih prava oduzetih za vrijeme SFRJ, ali mogu prihvatiti pravedan povrat ili naknadu, ako im to vlast daje u skladu sa državnim propisima. No, uvijek se svi moraju držati ne samo zakona, nego i Ustava i drugih najviših propisa!
      Spomenute časne sestre pogrešno se pridržavaju protupravne zakonske odredbe o "prestanku" stanarskog prava, koja je ništavna po višem propisu (Aneksu G međunarodnog ugovora o pitanjima sukcesije, koji je, po Ustavu RH, jači od zakona)! 
      Crkva se treba zalagati za ljudska prava svake obitelji na imovinu (t.j. vječno i isključivo pravo posjeda svog stana) i na siguran dom ("security of tenure").  Nema siguran dom ona obitelj, koja nema svoj stan u svom vlasništvu!
      Sve, što je gore navedeno pod 1. i 2., možemo javno (u novinama) opširnije objasniti i dokazati, ali nam vlast, kroz niz godina PROTU-DEMOKRATSKI  ONEMOGUĆUJE  OBJAVLJIVANJE  u novinama!

---------------------------
*   http://dubrovacki.hr/clanak/18593/u-sukobu-s-casnim-sestrama#u-sukobu-s-casnim-sestrama/?s=2&_suid=138020635012507097079266539061  Dubrovački vjesnik,  16.04.2010.  -- "Udovica Božena Srijemsi koja kao zaštićeni najmoprimac živi u kući Službe sestara milosrdnica, kaže kako je časne sestre silom žele izbaciti iz kuće.  'Imam potvrdu da sam zaštićeni najmoprimac (......) rade sve da me izbace na ulicu. Jučer su posjekli zelenilo u vrtu koje sam godinama uzgajala, a danas su došli skidati krov s kuće. (......)  ...žele me istjerati, ali borit ću se i neću im to dozvoliti jer sam u pravu' - ističe Božena Srijemsi." 
-
** 
http://www.katolicki-tjednik.com/vijest.asp?n_UID=3445     (Tanja Popec - razgovor s kardinalom Josipom Bozanićem) 
---------
      S poštovanjem,
      dr. med. Branko Sorić
      (i drugi nositelji stanarskog prava)

--------------------------------------------------------------------------------------------
------
----- Original Message -----
Sent: Tuesday, October 01, 2013 5:16 PM
Subject: ZABLUDE O POVRATU IMOVINE
                 1. X. 2013.
Hrvatskim biskupima,
Hrvatskom saboru,
novinama,
i drugima
-

Mora se ili SVE privatne stanove vratiti izvornim vlasnicima,

 ili ih SVE dati u otkup nositeljima stanarskog prava!

 

      Molim biskupe, svećenike, i sve ostale, da se zauzmu za pravednost, za jednako poštivanje svačijih prava, pa tako i prava nas stanara u tzv. privatnim neuseljivim i još nekim stanovima!

      Nacionalizirane t.j. ODUZETE  PRIVATNE  stanove otkupili su stanari!  Stan koji vrijedi, na pr., 200 tisuća eura, otkupili su za oko 20 tisuća eura, jer je u tom slučaju stanarsko pravo vrijedilo oko 180 tisuća eura.  Nama je, naprotiv, potpuno neopravdano i protupravno  ODUZETO  tih 180 tisuća eura!!!  Osim toga, time nam je oduzet i naš DOM!!!

      Ako možda ne shvaćate što je ispravno i propisno, sigurno ipak shvaćate da nije pravedno to što je učinjeno!

      Dakle, ako ste pošteni, zahtijevajte bar to, da se JEDNAKO tretiraju svi slučajevi oduzete imovine, t.j. Ili se SVIM stanarima moraju priznati prava koja su oni stekli na privatnim stanovima za vrijeme SFRJ,  ili ta prava moraju u SVIM slučajevima biti vraćena izvornim vlasnicima, a to znači da se i nacionalizirani (otkupljeni) stanovi moraju vratiti izvornim vlasnicima!
__________________
 

ZABLUDE  I  OBMANE  O  POVRATU  IMOVINE

      Dio vlastodržaca i nominalnih vlasnika stanova (zapravo prekupaca, PROTUPRAVNIH špekulanata!) izazvao je nakon 1990. godine, radi svoje bezobzirne želje za profitom, veliku zabludu neistinitim pričama o tome, da se mora vratiti sve što je oduzeto za vrijeme SFRJ.  Još 1996. godine, kada je donesena Rezolucija 1096 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, sve je moralo biti objavljeno i svakome objašnjeno, ali to se SKRIVALO od javnosti, narod je bio OBMANUT, a time je izvršena i strahovita  PRIJEVARA  na štetu nositelja stanarskog prava u tzv. privatnim neuseljivim i drugim stanovima! 

      Mi smo na to godinama upozoravali.  Državno odvjetništvo (DORH) moralo je i mora to istražiti. (Ali, na žalost, vlast u Hrvatskoj ne funkcionira ispravno, DORH ne funkcionira ispravno, Ustavni sud ne funkcionira ispravno....)

      U čemu je zabluda i obmana?  Što je istina, koja je bila protupravno skrivana od strane mnogih dužnosnika (koji su krivi zbog prešućivanja i nečinjenja)?

      Istina je to, da se ni po pravdi ni po propisima  NE  MORAJU  i  NE  MOGU vratiti svi stanovi ni sva prava na stanovima koja su bila oduzeta u SFRJ.

-

      Časne sestre u Dubrovniku, koje su došle u sukob sa nositeljicom stanarskog prava gđom Boženom Srijemsi (2010. g.)*, možda su razmišljale - bez loše namjere - ovako:  "Taj stan je bio naš, komunistička vlast je od nas oduzela naša imovinska/vlasnička prava i dala ih gđi Srijemsi, pa je sada pravedno da mi od nje oduzmemo ono što je bilo naše".  To je pogrešno i nepravedno razmišljanje, što se može lako shvatiti iz slijedeće usporedbe:

      Komunistička vlast je nekima od nas oduzela vrijednost u novcu jednaku vrijednosti stana ili još veću (na taj način što nam je, na pr., nedovoljno plaćala za naš rad), te je zatim tim novcem isplatila drugim osobama plaću, koju su te osobe pošteno zaslužile svojim radom. Zar bi bilo pravedno tražiti da te osobe nama vrate taj iznos (koji su primile od države)? Valjda je svakome jasno da to ne bi bilo pravedno. Oduzetu vrijednost treba vratiti država, a ne smije se oštetiti nedužne poštene osobe.  

      Koja je razlika između vrijednosti neke stvari i same stvari (na pr. stana)? Razlika je u tome, što protuzakonito otuđena (ukradena) stvar treba biti vraćena "u naturi"(ako nije, na pr., uništena);  ali ako ju je oduzela država u skladu s važećim ustavom i zakonima te države, te ju je zatim dala u trajni posjed drugoj osobi, onda naknadna promjena ustava ne poništava prava koja je ta druga osoba propisno (legalno) stekla.  (SFRJ je bila međunarodno priznata država, njeni zakoni nisu poništeni unatrag, nego su izmijenjeni s djelovanjem unaprijed, novi Ustav Republike Hrvatske  NE  ODNOSI  SE  na prava koja su stečena ranije za vrijeme SFRJ**, itd.).  

      U pogledu same pravednosti, ne smije se zaboraviti da stan nije samo stvar na kojoj netko može imati pravo vlasništva, nego je to i  DOM stanara, t.j. na tom stanu postoji ljudsko pravo stanara na poštivanje i nepovredivost doma.  Svatko ima pravo na poštivanje svog doma (prema Europskoj Konvenciji o ljudskim pravima) kao i pravo na trajno i sigurno stanovanje u jednom te istom stanu ("security of tenure")*** (na temelju Opće deklaraciji UN-a iz 1948. god.).

      Dakle, pravedno je to, da časne sestre  ne moraju dobiti baš onaj isti stan koji je od njih bio oduzet, jer one, kroz dugi niz godina, nisu u njemu stanovale, pa zato trebaju dobiti tržišnu naknadu, kako bi mogle kupiti drugi jednaki stan, dok je, naprotiv, za gđu Srijemsi taj stan ne samo imovina nego i njen dom, iz kojega ju nitko nikada ne smije istjerati, i ne smije se tražiti da se ona preseli u neki drugi odgovarajući stan, ili sl.  Ona mora dobiti i pravo jeftinog otkupa tog istog stana, da bi ga mogla ostaviti svojim nasljednicima, isto kao što to mogu oni koji su jeftino otkupili nacionalizirane (oduzete!) privatne stanove. Ona je propisno stekla stanarsko pravo t.j. trajno (vječno) i isključivo pravo posjeda svog doma (stana), ostvarila je zauvijek svoje ljudsko pravo na siguran dom, i to njeno pravo ne smije biti ukinuto ni umanjeno protupravnom odredbom Zakona o najmu stanova po kojoj navodno "prestaje" stanarsko pravo.

      Kako je uopće moglo doći do neslaganja između časnih sestara i gđe Srijemsi?  Za mene je jedino objašnjenje to, da su časne sestre od nekoga obmanute, dovedene u zabludu, a potpuno mi je nezamislivo da bi one mogle imati ikakve loše namjere.   

      Moram napomenuti, da o cijelom slučaju časnih sestra i gđe Srijemsi ne znam ništa drugo, nego samo ono što sam pročitao na web-stranici Dubrovačkog vjesnika iz 2010.*. 

      (Napomene: Kad se radi o pravednosti, mora se misliti u prvom redu na osjećaje.  Bilo bi nehumano prouzročiti patnje ili nezadovoljstvo osobi koja nije ništa skrivila.  Ponekad, u nekim drugim slučajevima, na žalost ipak nije moguće izbjeći izbacivanje krivca iz stana - na pr. ako su dvije osobe u braku i žive u istom stanu, pa zajednički život postane nepodnošljiv krivnjom jedne od tih osoba;  ili slično.)

__________________

Referencije:

*   http://dubrovacki.hr/clanak/18593/u-sukobu-s-casnim-sestrama#u-sukobu-s-casnim-sestrama/?s=2&_suid=138020635012507097079266539061   Dubrovački vjesnik,  16.04.2010.  -- "Udovica Božena Srijemsi koja kao zaštićeni najmoprimac živi u kući Službe sestara milosrdnica, kaže kako je časne sestre silom žele izbaciti iz kuće.  'Imam potvrdu da sam zaštićeni najmoprimac (......) rade sve da me izbace na ulicu. Jučer su posjekli zelenilo u vrtu koje sam godinama uzgajala, a danas su došli skidati krov s kuće. (......)  ...žele me istjerati, ali borit ću se i neću im to dozvoliti jer sam u pravu' - ističe Božena Srijemsi." 

-

**  Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske  broj U-I-673/1996 i dr.  -  Narodne novine br.: 39 / 23.04.1999.  "1/5.  Ustav Republike Hrvatske donijet je 22. prosinca 1990. i on se primjenjuje SAMO na pravne odnose koji su nastali NAKON njegovog donošenja i stupanja na snagu." 

-

***  http://en.wikipedia.org/wiki/Right_to_housing#Right_to_housing/?s=2&_suid=1380573204875034595909826976634

"Article 25 of the Universal Declaration of Human Rights recognises the right to housing (......)  aspects of right to housing under ICESCR include: legal security of tenure..."

http://www1.umn.edu/humanrts/edumat/IHRIP/circle/modules/module13.htm    "The right to adequate housing is founded and recognized under international law.  Enunciated under article 25(1) of the Universal Declaration of Human Rights, the right to adequate housing has been codified in other major international human rights treaties (......)  Meaning of adequate housing (......) Legal security of tenure...."

---------------------------

      S poštovanjem,

      Branko Sorić

---------------------------

...