SP
Home | STAN | U.sud/DORH | NAKNADA | ZNS | Ludilo | IX.13./Crkva | Dom | Pravednost | Dug | Dobrota | OBZOP | 999g/pojmovi | Predsjedniku RH | ZASTARA | XI 09 | II 10 | Pisma IX 09 | Ugovor | Becic(Sabor) | Long lease etc. | Cl.48.ZNS | Possessions/ECHR | Stecena prava | Socijalna pravda | Aneks G / R.1096 | VIII 08 | VII 08 | UN1 | UN2
Ugovor

----- Original Message -----                                                 

From: Branko Soric

To: redakcija@jutarnji.hr ; jutarnji_list@eph.hr ; redakcija@novilist.hr ; gl.urednik@vecernji.net ; glavniurednik@slobodnadalmacija.hr ; vjesnik@vjesnik.hr ; hina@hina.hr ; uprava@hina.hr ; nl-redakcija@novi-list.htnet.hr ; globus@eph.hr ; rdragojevic@gmail.com ; ratko.mandic@zg.t-com.hr ; info@bhdani.com ; bhdani@bih.net.ba ; sabh@sabh.hr ; wcontact1@yahoo.com

Cc: ured@predsjednik.hr ; delegation-croatia@ec.europa.eu ; (.....)  i drugima.

Sent: Monday, June 15, 2009 2:19 PM      

Subject: Duzni ste reagirati na kriminal!

15. VI. 2009.

Cijenjena Uredništva, objavite slijedeće:

              

      Da bi se čitatelji podsjetili na to, kakva je vlast u Hrvatskoj  (a izgleda da nije bolja ni u Europskoj uniji itd.), i kakva kaznena djela vrše mnogi od onih, koji se hvale da ih je "narod izabrao" (kao da su rezultati izbora imalo vjerodostojni!), evo par izvadaka iz članaka objavljenih u Večernjem listu:

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3202526/index.do

     Večernji list     07. 12. 2008. | 18:23    

Golf: Velika otimačina privatnog zemljišta        Autor V. Mazzocco, I. Puljić-Šego

      ".....prijedlog zakona koji je izradilo Ministarstvo turizma ima više veze s pogodovanjem građevinarima (......) Njime se zapravo ozakonjuje otimačina privatnih zemljišta i besramno bogaćenje (......)  Investitori će, naime, smjeti izvlastiti privatne parcele (......) vlasnici zemljišta dobiti samo naknadu za poljoprivredno zemljište, odnosno dvadesetak eura po kvadratu – u najboljem slučaju (......)  što znači da će razlika od cijene plaćene za zemljište i prodajne cijene iznositi milijune eura  (......) – Apsurdno je da se ljude izvlašćuje i oduzima im se zemljište da bi netko drugi mogao izgraditi igralište za golf! (......) – rekao nam je jedan golfer".

      Večernji list     07. 12. 2008. | 18:20     Prikrivena legalizacije ilegalnih vila u Blatu

      "– Ovim zakonom ide se na legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata na terenima za golf u zagrebačkom Blatu (......) na njemu su nelegalno izgrađene vile lažno predstavljane kao kuće za smještaj golfera natjecatelja, a zapravo su prodane privatnicima. Novim zakonom to bi se legaliziralo, a investitori bi zaradili enormne iznose jer su zemljište od grada Zagreba prije nekoliko godina dobili po iznimno niskim cijenama (......)". (Kraj citata)

------------------

      Što proizlazi iz takvih i sličnih vijesti?

      Proizlazi to, da svi vi, koji ste kupili ili na drugi pošteni način stekli nekretnine (ili bilo što drugo), ili ste, na pr. otkupili društvene i druge stanove (itd.), uopće ne možete, u ovoj državi i u ovakvoj Europi, biti ni najmanje sigurni da vam sve to, što imate i što ste zakonito stekli, neće biti bezobrazno i protupravno oteto! 

      A tko je za to kriv?  Jasno, krivi su u prvom redu vlastodršci, ali ne samo oni, nego ste si krivi i vi sami, jer ne reagirate niti na najočitija i nesumnjiva protupravna djela, koja vlast vrši protuustavnim, protupravnim zakonima, i isto takvim odlukama najviših sudova.

      Shvatljivo je da mnogi od nas ne mogu biti sigurni u to, što da misle o mnogim sumnjivim sudskim presudama, jer ne mogu osobno provjeriti činjenice. Kako da provjerimo, je li neka osoba pogrešno osuđena za neki zločin, ili je pogrešno oslobođena, ili pomilovana? Jesu li iskazi svjedoka istiniti ili lažni? Ne znam bi li nam bilo moguće osobno provjeriti, jesu li u nekim poduzećima doista počinjena sva ona teška kaznena djela, o kojima se javno na veliko pisalo i govorilo, a koja bi državno odvjetništvo trebalo istražiti, ali nije to učinilo.   

      Ali postoje stvari, koje je vrlo lako provjeriti, jer sve piše u Narodnim novinama i u objavljenim apsurdnim odlukama Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava!  Ja (zajedno s drugima) na to upozoravam već mnogo godina, ali moji (naši) opširni tekstovi, koje sam često slao novinama, jednostavno se ne objavljuju! 

      Sve što je bitno, nalazi se i na Internetu. Ali, zašto vi to ne čitate? Zašto ne reagirate na kriminal? Valjda zato, što mislite (sasvim pogrešno!), da to nije vaša briga, da se to ne može dogoditi vama (i to svakog trenutka, u najbližoj budućnosti!).

      Jako se varate!

      O zločinima (ili neshvatljivim pogreškama?) sudaca Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava možete saznati ono što je najvažnije, na pr., na ovoj adresi: http://soric-b.tripod.com/dokumenti/  gdje se, između ostaloga, već niz godina nalaze moji ugovori, kojima sam stekao stanarsko pravo od pokojne izvorne vlasnice stana (1982. god., nakon smrti moje majke, prethodne nositeljice stanarskog prava). Ti ugovori su potpuno ispravni i imaju jednaku (odnosno još veću) vrijednost, kao da sam unajmio stan na nekoliko stotina ili tisuća godina, uz ugovorenu malu najamninu od par stotina kuna mjesečno (preračunato na današnju vrijednost), i bez mogućnosti dobivanja otkaza od strane vlasnice. Da smo znali (izvorna vlasnica i ja) što će se dogoditi, sklopili bismo ugovor o takvom ekstremno dugotrajnom najmu, umjesto ugovora o (vječnom) stanarskom pravu, pa u tom slučaju ja i moja obitelj danas ne bismo imali nikakvih problema, jer je Zakonom o najmu stanova (1996. god.) ukinuto stanarsko pravo, ali najam nije ukinut.

      DA  ŽIVIM  BILO  GDJE  IZVAN  HRVATSKE, U AMERICI  ILI  EUROPI, TAJ MOJ  UGOVOR, KOJI  SAM  SKLOPIO  S  VLASNICOM, SIGURNO  NIKADA  NE BI  BIO  PREKRŠEN  NITI  UKINUT, a ni sudovi ne bi falsificirali moje navode, kao što je učinio netko u Europskom sudu za ljudska prava  - a još uvijek nije kažnjen!!! 

      [Nad time se svaki inteligentniji čovjek mora jako zamisliti! Što se to događa u Europi, a možda i drugdje, kako je to moguće, kamo to vodi? U parlamentima sjede članovi političkih stranaka, umjesto da se na izborima neposredno biraju pojedinci, u koje (bar neke) bi narod mogao imati veće povjerenje. U najvišim sudovima nalaze se najlošiji suci.  Očito je da demokracija ni pravne institucije ne funkcioniraju, nego propadaju, uništavaju ih lažni zaštitnici (zapravo kršitelji) ljudskih prava u mnogim zemljama, političkim strankama i sudovima, potajno organizirani, dvolični, zamaskirani naci-fašističko-staljinistički tipovi. Njihova prikrivena diktatura zasniva se na tome, da naprosto ignoriraju opravdane žalbe i optužbe, onemogućuju objavljivanje istine u novinama, čekajući (premda neće dočekati!) da se opljačkani zamore i odustanu od traženja svojih prava, te da javnost sve zaboravi....!!!]

  

      Naveo sam na prvom mjestu taj moj slučaj, jer je u njemu sve potpuno jasno (svakome, pa čak i onim nominalnim vlasnicima, koji tvrde da su oštećeni stanarskim pravima), ali jasni su i ostali slučajevi, premda je u njima stanarsko pravo postojalo protiv volje vlasnika. U to se možete lako uvjeriti, ako pročitate i usporedite ono, što je Ustavni sud napisao u svojim odlukama/rješenjima: broj U-I-673/1996 i dr. od 21. travnja. 1999. (NN br. 39 / 1999.), te:  br. U-I-993/2003 (i dr.) i br. U-I-3254/2004 od 9. veljače 2005. (NN br.: 32 / 09.03.2005.) *

      U prvoj odluci Ustavni sud je ispravno rekao, da ranije oduzeta imovinska prava više ne postoje, te da je  BEZ  OSNOVE  pozivanje na ustavna prava koja su zajamčena Ustavom RH; - a kasnije taj isti Ustavni sud (sasvim suprotno, apsurdno) "skače sam sebi u usta" i poziva se upravo na ta nepostojeća prava (naknadno zajamčena Ustavom RH), te smatra da se zbog toga smiju prekršiti stečena prava stanara!!!  

      Dakle, potpuno je neistinito i besmisleno sve ono, što se već petnaestak godina lažno priča i piše, kako se stečena imovinska prava stanara tobože moraju ukinuti, da bi se ta ista prava, "zbog ustavne zaštite vlasništva", vratila nominalnim vlasnicima tzv. privatnih neuseljivih i drugih stanova. [To nije moguće, ali može se (i treba se) dati naknada za vlasnička prava koja su oduzeta u SFRJ, premda Ustavni sud ističe da čak ni to nije obvezno].

      Vidite li, dakle, kakvi su ti vlastodršci i što rade?!

      Ne možete i ne smijete nezainteresirano gledati što se događa meni (i drugima), jer će se nešto slično (i još gore) dogoditi i vama, a da i ne spominjem to, da pošteni ljudi nikako ne mogu tolerirati takvo skandalozno i zapanjujuće protupravno ponašanje vlasti ili bilo koga drugoga, i takvo samovoljno, nasilničko, protupravno, kriminalno otimanje gotovo cijele imovine nedužnim građanima.

      Državno odvjetništvo mora istražiti počinjena djela zlouporabe ovlasti i položaja!

                

      dr. med. Branko Sorić, Zagreb

_______________________________   

*    P.S.        U Odluci Ustavnog suda RH broj U-I-673/1996 i dr. od 21. travnja. 1999. (NN br. 39 / 1999.) piše, da su, "temeljem zakona i pravnih akata donesenih za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, prijašnji vlasnici izgubili vlasništvo, odnosno druga imovinska prava, pa ta prava - jer više ne postoje - nisu ni povrijeđena donošenjem Zakona o naknadi. Stoga je bez osnove pozivanje na ustavna prava koja se temelje na stavku 1. članka 48. i stavku 1. članka 50." (Ustava RH). (......)  "Ustav Republike Hrvatske donijet je 22. prosinca 1990. i on se primjenjuje samo na pravne odnose koji su nastali nakon njegovog donošenja i stupanja na snagu". (......)  "Nema sumnje da su pravni akti bivše SFR Jugoslavije i SR Hrvatske o oduzimanju imovine suprotni temeljnim načelima i pravilima o zaštiti ljudskih prava navedenih u Ustavu, ali se on na njih niti ne odnosi. Odredbe Ustava Republike Hrvatske ne mogu se neposredno primjenjivati na pravne akte bivše države, niti se njihova ustavnost može prosuđivati po odredbama ovog Ustava..." (......)  "treba naglasiti da Ustav Republike Hrvatske nema odredaba o denacionalizaciji, odnosno o vraćanju ili odšteti za oduzetu imovinu" (itd.).

      Taj isti Ustavni sud RH potpuno je pogrešno, neodgovorno i protupravno  "skočio sam sebi u usta", kad je u svojim kasnijim rješenjima (broj: U-I-993/2003 (i dr.) i  broj: U-I-3254/2004 (i dr,) od 9. veljače 2005., Narodne novine br.: 32 / 09.03.2005.) pogrešno napisao ovo:  "Članak 2. Aneksa G Ugovora nije mjerodavan u konkretnom slučaju. (......) Ta obveza, međutim, nikako ne pretpostavlja i obvezu država sljednica da zadrže u nacionalnom zakonodavstvu pravne institute socijalističkog ure­đe­nja bivše SFRJ koji su suprotni temeljnim jamstvima sloboda i prava čovjeka i građanina zajamčenim Ustavom Republike Hrvatske, među koje institute pripada i stanarsko pravo, uključujući i ugovore na temelju kojih se ono stjecalo".  - 

      Napomena B.S.:  Stanarsko pravo se ne mora pod tim imenom zadržati u novim zakonima, ali se naša stečena prava ne smiju nikada umanjiti niti oduzeti. 

      Vlasnička odnosno imovinska prava (t.j. trajno i isključivo pravo posjeda stana, uporabe, korištenja itd.) bila su imovina izvornog vlasnika stana prije uspostave stanarskog prava u SFRJ, a nakon toga su prestala postojati, jer su zauvijek postala imovinom nositelja stanarskog prava. Iz Odluke Ustavnog suda RH broj U-I-673/1996  (NN br. 39 / 1999.) očito je, da ta nepostojeća imovinska prava nominalnog vlasnika ne mogu biti opravdanje za nepoštivanje ugovora kojima su stečena stanarska prava. Dakle, ti ugovori i stečena prava nositelja stanarskog prava MORAJU se poštivati, kao što je određeno Aneksom G međunarodnog Ugovora o pitanjima sukcesije. (Odatle je jasno, da su neistinite kasnije tvrdnje Ustavnog suda da "članak 2. Aneksa G nije mjerodavan...." itd.).

----------------------------------------------

      Meni i mojoj obitelji (t.j. mojoj supruzi Mariji, našem sinu Nevenu i njegovim potomcima/sljednicima) mora se odmah i u potpunosti vratiti sva naša imovina koja nam je nepravedno i neispravno oduzeta t.j. sva naša prava koja smo zauvijek stekli i imali u okviru stanarskog prava. To smo uvijek zahtijevali, to i sada zahtijevamo, i uvijek ćemo to zahtijevati.

 

      dr. med. Branko Sorić
      Vlaška 84 ,  10000 Zagreb

E-mail:   branko.soric@zg.t-com.hr
Web:   http://soric-b.tripod.com/sp/

http://soric-b.tripod.com/dokumenti/   ...itd