Home | O NEKIM POZNATIM OSOBAMA | QUOTATIONS-CITATI
START
O NEKIM POZNATIM OSOBAMAMozda uopce nisu vazna moja misljenja o nekim vrlo poznatim i manje poznatim osobama, a mozda su u nekim slucajevima i pogresna, ali navodim ih zato, da bih time privukao pozornost citatelja. - Osim toga, to Vam moze pomoci da stvorite svoje misljenje o meni! - (Ogranicavam se ponajvise na ono, sto je vezano uz problem stanarskog prava. Ispricavam se ako sam, zbog svoje nedovoljne informiranosti, izostavio ili pogresno naveo titule):

****** ****** ******

Dr FRANJO TUDJMAN --- Nedovoljno sam informiran, da bih mogao imati vlastito misljenje o pokojnom predsjedniku Tudjmanu. Moj utisak je u pocetku bio bolji od kritika koje su se vec tada mogle cuti. Mozda je kasnije pravio pogreske pod utjecajem bolesti? Neki su rekli, da bi mozda bio i optuzen, da nije umro. Ali, cinjenica je, da nije niti optuzen niti osudjen, pa se ne moze tvrditi ni vjerovati da bi te optuzbe bile opravdane. - O njegovom HDZ-u  ne znam sto bih mislio - ali nisu svi HDZ-ovci losi ljudi.

****** ****** ******

STIPE MESIC --- Moj utisak je jednim dijelom dobar, ali nisam dovoljno informiran i ne znam njegova stajalista o nekim problemima. Na moja pisma nisam dobio nikakav odgovor. -- U novinama nisam nasao objasnjenja o razlozima za pomilovanje nekih osudjenih osoba.

****** ****** ******

Dr NEDJELJKO MIHANOVIC --- Slazem se sa njegovim izlaganjem u Saboru (22.IV.1998.), koje je navedeno na ovim stranicama. U jednom interview-u dra Mihanovica procitao sam, da se je o svojim stajalistima i misljenjima, koja je javno iznosio, konzultirao sa predsjednikom Tudjmanom. Odatle zakljucujem, da je i predsjednik Tudjman smatrao, da nije trebalo ukinuti stanarsko pravo u tzv. privatnim stanovima, nego su svi stanari trebali dobiti jednako pravo otkupa stana, itd.

****** ****** ******

Dr JURE RADIC --- Pogresno je tvrdio, da "stanarsko pravo nije vlasnistvo, vec jedna davno napustena cisto komunisticka kategorija" (Vecernji list 6.XII.1998.). - Ustvari, "stanarsko pravo" je tadasnji naziv za jedan oblik razdijeljenog vlasnistva (Pravni leksikon, 1970.), koje je postojalo i davno prije pojave komunizma, a kojemu danas u RH odgovara vrlo slicno "pravo stanovanja" (kao osobna sluznost, koja moze zauvijek pripadati nekoj obitelji, sve dok ta obitelj eventualno ne izumre; - vidi Zakon o vlasnistvu i drugim stvarnim pravima, cl. 199.(2), cl. 244.(3), i dr.). - Razlika je u tome, sto je za vrijeme SFRJ, u mnogim slucajevima, to razdijeljeno vlasnistvo (t.j. stanarsko pravo) bilo zakonski stvoreno PROTIV VOLJE IZVORNOG VLASNIKA pa je time najveci dio vlasnickih ovlasti (preko 90% vrijednosti) bio ODUZET od vlasnika. To oduzeto vlasnistvo se NE restituira in integrum, ako bi se time povrijedila prava stanara, vec se daje naknada izvornom vlasniku (po Rezoluciji 1096 Parlamentarne skupstine Vijeca Europe iz 1996. god.). - Nema i ne moze biti nikakvog opravdanja za ukidanje ili umanjenje stanarskog prava koje je dao vlasnik svojom voljom.

****** ****** ******

Dr JADRANKO CRNIC --- Cijenim ga. - Obavijestio me je (1998. godine, prije odluke Ustavnog suda od 31.III.1998.), da je moja pisma dao ostalim sucima. Vjerujem da on nije dao svoj glas za tu i takvu odluku ; - ali, kad bih ja bio na njegovom mjestu ne bih ju ni potpisao. (Tako misle i neki drugi, pogotovo stanari. -- Stanarsko pravo, isto kao i "pravo stanovanja" iz danasnjeg Zakona o vlasnistvu, NIJE PROTIVNO Ustavu RH, i besmisleno je obrazlozenje da "ne postoji" u Ustavu).

****** ****** ******

(Dalje, po abecednom redu prezimena):

ZELJKA ANTUNOVIC --- Ponekad mozda daje i neke nepromisljene izjave, ali slazem se sa njenim izlaganjem i prijedlozima, u ime SDP-a, u Saboru 29.I.1999. (To se nalazi na ovim stranicama).

Mr.sc. MATO ARLOVIC --- O njemu imam dobro misljenje. - Jos 1996. godine tvrdio je u Saboru, da stanari u tzv. privatnim stanovima trebaju dobiti jednako pravo otkupa kao i stanari u drustvenim stanovima. To je tvrdio i kasnije, uvijek (koliko mi je poznato).

Dr MATE GRANIC --- Pisao mi je, da suosjeca sa mnom u pogledu problema prava na stan, u kojem stanujem cijeli zivot, te da preostaje nadati se u zakonodavstvo. - Imam dobro misljenje o njemu osobno, ali potpuno mi je nepoznato kamo vodi navodno priblizavanje DC-a, HSS-a i HSLS-a - (prema Jutarnjem listu od 3.XI.2001., str.4.)!

BOZO KOVACEVIC --- Radio je u Hrvatskom helsinskom odboru (HHO),  koji  u  to  vrijeme  nije dovoljno vodio racuna o ljudskim pravima stanara u tzv. privatnim stanovima. -  [Vidi "OBESPRAVLJENOST" ==> "UNPUBLISHED LETTERS", pismo od 22.I.2001.].

Prof.dr. JOSIP KREGAR --- Moj utisak je uglavnom dobar.

Dr DOBROSLAV PARAGA --- Ovom prilikom ponovno zahvaljujem na vrijednoj i vaznoj e-mail poruci od 2.VII.2001., ali nisam dobio odgovor na pitanje mogu li ju ovdje citirati.

IVICA RACAN --- Dugo nije rekao nista odredjeno o problemu tzv. privatnih stanova (kao, uostalom, i o mnogim drugim pitanjima), ali nije ni potrebno da nesto kaze, jer njega poistovjecujemo sa SDP-om: Ako bi nas SDP iznevjerio, krivnja bi pala na sve istaknutije SDP-ovce, a najvise na njega.

VLADIMIR SEKS --- U Saboru, 29. I. 2003., rekao je ispravno, da pitanje nositelja stanarskog prava u privatnim neuseljivim stanovima t.j. danasnjih "zasticenih najmoprimaca" treba razmatrati sa stajalista socijalne pravde kao vrhovnog nacela,   i  "u skladu onim sto bi nam trebalo biti pred ocima,  a to je Rezolucija 1096 Parlamentarne skupstine Vijeca Europe  iz 1996. godine (.....)".

Prof.dr. ZDRAVKO TOMAC --- Njegove izjave nisu mi dovoljno jasne.

Prof.dr. NINA VAJIC --- Vidi stranice ("link"-ove): "OBESPRAVLJENOST" ==> "PRIJAVA" i ==> "ODGOVOR". (Ne shvacam! - Ne znam sto bih mislio).

DAVORKO VIDOVIC --- Mozda bi bilo bolje da nije ni ministar, ni clan SDP-a. (Ne slazem se sa njegovim shvacanjima o povratu duga umirovljenicima, i dr).

Natrag na START ("klikni" ovdje dolje):

START

.

.