Stanarsko pravo
Home | Zastupnicko pitanje VI.2006. | Pismo jutarnjem listu 24.VI.2006.
Pismo jutarnjem listu 24.VI.2006.

Pismo jutarnjem listu 24.VI.2006.

      Slijedeće pismo sastavila je grupa nositelja stanarskog prava, od kojih su neki članovi, a drugi nisu članovi, hrvatskih udruga "stanara".  To pismo je poslano Jutarnjem listu kao odgovor na pogrešne tvrdnje u dolje navedenom članku novinara Jutarnjeg lista, ali do danas (14. VII. 2006.) nije objavljeno.

 

----- Original Message -----

From: Branko Soric

To: jutarnji_list@eph.hr ; redakcija@jutarnji.hr ; sanja.modric@eph.hr

Cc: mise.milovcevic@du.t-com.hr ; anthony-john.dawe@zg.t-com.hr ; ante.bartulica@zg.t-com.hr ; jeredar@hi.t-com.hr

Sent: Saturday, June 24, 2006 3:27 PM

Subject: Pismo Jutarnjem 24 VI 06

 24. VI. 2006.  (faksom, e-mailom)

Uredništvu Jutarnjeg lista 

      Možda je Nino Đula u dobroj namjeri napisao članak pod naslovom "Marini Dropulić stanari su veći problem od divlje gradnje" u Jutarnjem listu od  24. i 25. VI. 2006. (str. 16.), ali taj je članak napisan na temelju pogrešnih temeljnih pretpostavki, pa su zato i zaključci sasvim pogrešni.  Nije istina da "ovdje čiste situacije nema", niti da su "svi u pravu i nitko nije u pravu".  Naprotiv, u pravu su samo nositelji stanarskog prava!

      Izvorno vlasništvo na tzv. privatnim neuseljivim stanovima oduzeto je u SFRJ, kad su, dodjelom stanarskog prava, zakonom trajno oduzeta vlasnička prava (posjeda, uporabe, itd.) od izvornih vlasnika. Upis u zemljišnoj knjizi značio bi zakonito vlasništvo samo onda, kad to ne bi bilo derogirano drugim zakonom (t.j. Zakonom o stambenim odnosima). Zemljišno-knjižno "vlasništvo" bez glavnih vlasničkih ovlasti uopće nije istinsko, zakonito vlasništvo, t.j. ne ulazi u zakonski pojam vlasništva (koji obuhvaća pravo posjeda, uporabe, itd., i ne postoji nikakva druga vrsta vlasništva).

      Međunarodni ugovori, konvencije, rezolucije, i sl., ne prave razliku između vlasništva i imovine, već oboje nazivaju "property" ili "possessions".  "Imovina" - i tamo i kod nas - znači ekonomsku vrijednost, koja je također bila oduzeta u SFRJ.

      Aneksom G međunarodnog Ugovora o pitanjima sukcesije određeno je vraćanje imovine u stanje iz 1990. godine, uz poštivanje svih ugovora i stečenih prava, a to stanje vlasništva jamči i Ustav RH iz iste godine (koji nema povratno djelovanje).  Država može vratiti samo ono, što je ostalo u njenom vlasništvu, a drugo se ne može vratiti, nego se može samo dodijeliti naknada (po Rezoluciji 1096 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 1996.).  Političari, suci Ustavnog i Europskog suda, i drugi, teško su pogriješili, i za to trebaju odgovarati i snositi posljedice.  Jer, kad svi vidimo da je nešto "crno", sigurno nisu u pravu ti suci ni sudovi koji kažu da je to "bijelo"!

      To su stajališta nositelja stanarskog prava, kako članova udruga, tako i nas ostalih, koji nismo učlanjeni u udruge. Te udruge su dužne u potpunosti i na sve zakonite načine štititi naša prava,  te  ne mogu u ničije ime "pregovarati i odstupiti od maksimalističkih pozicija", jer nisu za to opunomoćene niti od svojih članova, a kamo li od ostalih! Nitko nema pravo od nas tražiti da se odreknemo onoga što je zauvijek  NAŠE  po Ustavu RH i po svemu ostalome što je gore navedeno! Zemljišno-knjižnim "vlasnicima" pripada samo pravo na naknadu za ranije oduzetu imovinu. 

      Sve je to, uostalom, priznao i sam Ustavni sud, odobrivši, radi socijalne pravde, prisilnu jeftinu prodaju privatnih stanova stanarima (po čl. 48. Zakona o najmu stanova, 1996.).

      Dr. med. Branko Sorić,  Zagreb, Vlaška 84

      branko.soric@zg.t-com.hr 

...