STAN-04

Home | LETAK koji dijelim po ulicama u Zagrebu | ENGLISH text | A LEAFLET distributed in the streets of Zagreb by B. Soric | A letter by a British citizen living in Croatia | Stanarsko pravo i Aneks G
LETAK koji dijelim po ulicama u Zagrebu

IMAM  71  GODINU,  DRŽAVA  MI  NEOPRAVDANO  ODUZIMA  SKORO

CIJELU  IMOVINU,  A  EUROPA  RAVNODUŠNO  PROMATRA!  

                                      

      Za manje od 10% cijene otkupljeno je oko 350.000 društvenih i nacionaliziranih stanova, te dio privatnih (po čl. 48. Zakona o najmu stanova, koji je ukinuo stanarsko pravo 1996.g.). Što biste rekli, kad bi Vam država sutra oduzela taj Vaš otkupljeni stan, čak i bez naknade?! Time biste izgubili možda  50.000  ili  100.000 eura (EUR), a možda i više! 

      MENI  JE  TO  VEĆ  ODUZETO,  kao i drugim nositeljima jednakog stanarskog prava u tzv. privatnim neuseljivim stanovima (oko 7000 nositelja)!   ODUZETA  MI  JE  SKORO CIJELA  IMOVINA !  Stanarsko pravo nije bilo najam nego vlasništvo  (t.j. glavna vlasnička prava, trajno stečena zakonom)  koje  je  zajamčeno  Ustavom RH  od  1990.  godine!

      Imajući stanarsko pravo, i to voljom pokojne izvorne vlasnice stana (o čemu nudim dokaze - informacije putem e-maila!), radio sam u Zagrebu za oko 800 maraka (DEM) mjesečno, umjesto u inozemstvu, gdje bih zaradio nekoliko puta više te bih lako kupio stan.  (Moja  mirovina  iznosi  2812 kuna mjesečno). Kasnija nominalna vlasnica ponudila je (12. XI. 2002.) prodaju stana, ali država joj nije htjela  (premda bi morala!)  platiti  naknadu  i  tako  mi  omogućiti  otkup stana !   ZAR  MISLITE  DA  SE  U  OVAKVOJ  DRŽAVI  I  U  OVAKVOJ  EUROPI  NEĆE  SUTRA  NEŠTO  SLIČNO  DOGODITI  I  VAMA?! 

      Vlast i najviši sudovi prekršili su Ustav i naša ljudska prava, iako je u Saboru  rečeno ovo:  22. IV. 1998., Dr. N. Mihanović (HDZ): "...da se dopusti (...) svima otkup stanova. A država je zato tu da vlasnicima stana na ovaj ili na onaj način nadoknadi".  29. I . 1999.,  Ž. Antunović u ime SDP-a: "...svim stanarima pod istim uvjetima omogućiti otkup stana, a vlasnicima osigurati tržišnu naknadu".  29. I . 2003., J. Kosor (HDZ): "...stanarima otkup ovog stana u kojem stanuju. I naravno vlasnicima pravedna naknada. To bi bilo i u skladu sa dokumentima Vijeća Europe".   29. I. 2003., V. Šeks  (HDZ):  "Mislim da trebamo razmatrati ovu situaciju sa stajališta upravo socijalne pravde kao vrhovnoga  načela i u skladu sa onim što bi nam trebalo biti pred očima, a to je Rezolucija 1096  Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 1996. godine".   

      3. III. 2004. Sabor je potvrdio međunarodni Ugovor o pitanjima sukcesije s Aneksom G, čiji članak 2. kaže: "Svi ugovori sklopljeni od strane građana (....) do  31. prosinca 1990. (...) poštovat će se bez diskriminacije". (Tu spadaju i ugovori kojima smo stekli stanarsko pravo). To je još nadopunjeno (a ne "derogirano"!) člankom 6., koji kaže: "Domaće zakonodavstvo (.....) glede stanarskog prava primjenjivat će se (....) bez diskriminacije...".  (Narodne novine - Međunarodni  ugovori  br. 2 / 2004)        

                          

      Taj međunarodni ugovor je po svojoj pravnoj snazi iznad zakona, a to znači da nam se mora odmah vratiti naše stanarsko pravo (ili nam dati pravo otkupa, a nominalnim vlasnicima pravednu naknadu).  Ali to se sakriva od javnosti, novine nisu objavile mnoga naša pisma o važnosti Aneksa G !  Ono što je rečeno u Saboru ne ostvaruje se, odugovlači se kroz mnogo godina !  Kroz to vrijeme sam ostario,  i država sad čeka da umrem!         

    

      TRAŽIMO da se poštuje spomenuti međunarodni ugovor i Rezolucija 1096, t.j. da nam se odmah vrati naše stanarsko pravo  i dade jednako pravo otkupa po približno istoj cijeni kao što su otkupljeni drugi stanovi, među kojima i neki privatni (po čl. 48. Zakona o najmu stanova, 1996.),  a što je,  radi socijalne pravde,  odobrio i Ustavni sud RH !        

                         

Opširnije čitajte na Internetu:    http://soric-b.tripod.com/stan/          

http://free-zg.htnet.hr/BrankoSoric/index.html     E-mail: branko.soric@zg.t-com.hr

  

GRAĐANI, POMOZITE NAM, JER BRANEĆI NAŠA PRAVA BRANITE I SVOJA!

      XII. 2004.                         

 Dr. med. Branko Sorić, Zagreb  i  drugi  nositelji stanarskog prava     

                                   

POKAŽITE  OVAJ  LETAK  I  DRUGIMA !

 

 

http://free-zg.htnet.hr/BrankoSoric/index.html

Natrag na "STAN"